Ergotherapie

Ergotherapie

Icon Centrum Fysiotherapie

Ergotherapie is er voor mensen die door een ziekte, handicap of aandoening worden gehinderd in hun doen en laten. Heel gewone zaken, zoals een jas aandoen, koken, schrijven, naar het toilet gaan, de uitvoering van het werk of hobby, kunnen een probleem vormen. Mocht u dergelijke problemen ervaren, dan zoekt de ergotherapeut van Centrum Fysioththerapie samen met u naar een oplossing hiervoor.

Doel ergotherapie

Het doel van ergotherapie is dat u zo optimaal mogelijk kan functioneren in uw dagelijks handelen, in uw eigen woon- en werkomgeving.

Wanneer ergotherapie?

U kunt een ergotherapeut inschakelen als u problemen ondervindt op het gebied van:

  • Zelfverzorging; o.a. wassen en kleden, in / uit bed gaan, toiletbezoek, organisatie van taken.
  • Productiviteit; huishouden, opleiding, (vrijwilligers) werk.
  • Verplaatsen; o.a. lopen, gebruiken van openbaar vervoer, autorijden, gebruik van loophulpmiddelen of rolstoel/ scootmobiel en het zitten in een stoel.
  • Ontspanning; vrijetijdsbesteding en hobby’s.
  • Evenwicht tussen belasting en belastbaarheid met energie­manage­ment.
  • Handklachten en problemen hierdoor bij uitvoer van activiteiten.

Hiernaast kan een ergotherapeut advies geven bij de aanvraag van woning­­aan­pas­singen, hulpmiddelen en voorzieningen die uw veiligheid en zelfredzaamheid ten goede komen.

Samenwerking ergotherapie

De ergotherapeut en fysiotherapeut werken nauw samen met de huisarts, praktijkondersteuner of de wijkverpleegkundige. Indien er problemen in uw thuis­situatie worden geconstateerd, dan kan de ergotherapeut of fysiotherapeut worden ingeschakeld. De ergotherapeut en fysiotherapeut hebben regelmatig overleg met elkaar en wanneer nodig wordt er gebruik gemaakt van elkaars expertise.

Als u mantelzorger bent, kunt u tips en adviezen krijgen voor het geven van hulp voor bijvoorbeeld het tillen en ondersteunen.

Er wordt gekeken hoe u het beste geholpen kan worden om de thuis­situatie zo optimaal mogelijk te maken. Dit kan bestaan uit (kleine) aanpassingen in uw huis en/of oefeningen om uw zelfstandigheid te onderhouden of te vergroten.

Vergoeding ergotherapie

Ergotherapie zit in het basispakket van uw zorgverzekering. Dit geldt ook voor de mantelzorger. Het gaat om 10 uur per kalenderjaar. De ergo­thera­peut heeft directe toegankelijkheid.

Bij wie kunt u terecht?

Bij Centrum Fysiotherapie kunt u voor ergotherapie terecht bij Samantha Schilder. Zij is verbonden aan Ergotherapie Noord Holland

Neem contact met ons op. Dat kan via deze website  of door te bellen naar 0227 542323