Fysiotherapie na een beroerte (CVA)

Wat is een beroerte?

Een beroerte wordt ook wel een ‘cerebro vasculair accident’ oftewel CVA genoemd. Letterlijk betekent dit: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Jaarlijks krijgen ongeveer 30.000 Nederlanders een beroerte. Bij 80% is er sprake van een bloedvat dat verstopt raakt (herseninfarct) en bij 20% is er sprake dat er een bloedvat knapt (hersenbloeding). In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord, waardoor het hersenweefsel beschadigd raakt.

De schade is per persoon erg verschillend, maar altijd ingrijpend.

Herken de signalen

De 3 meest voorkomende signalen zijn: een scheve mond, verwarde spraak of een verlamde arm. Herken je deze symptomen? Aarzel dan niet en bel direct 112.

Wat is een TIA?

Bij een Transient Ischameic Attack (TIA) is er sprake van een tijdelijk verminderde bloedtoevoer in de slagaderen van de hersenen en wordt ook wel eens een kleine beroerte genoemd. De symptomen moeten binnen 24 uur weg zijn, anders is er sprake van een CVA. In de meeste gevallen zijn de symptomen van een TIA binnen 30 minuten al weg. Bij een CVA of een TIA zijn de uitvalsverschijnselen hetzelfde, bel daarom altijd direct 112!

Behandeling van een beroerte

Nagenoeg alle mensen die een beroerte krijgen worden zo spoedig mogelijk opgenomen in een ziekenhuis. Meer dan de helft van de patiënten herstelt voldoende om na een aantal dagen of weken weer naar huis te gaan. Vaak wordt er dan door de specialist van het ziekenhuis een verwijzing voor Fysiotherapie meegegeven. In dit geval kunt u zelf een afspraak maken met de fysiotherapeut.

Fysiotherapie na een beroerte

Een beroerte kan diverse gevolgen hebben, zowel zichtbaar als onzichtbaar, waaronder:

”Door de therapie heb ik meer balans en gaat het lopen veel beter, waardoor ik mijzelf beter kan redden in en om het huis – Miriam Lindeboom”
      • Een verlamming (vaak eenzijdig), waardoor het moeilijk is om een arm of been te bewegen
      • Problemen met het evenwicht
      • Problemen met lopen, met of zonder hulpmiddelen
      • Problemen met zien
      • Verminderde kracht in de armen of benen
      • Verminderde uithoudingsvermogen (vermoeidheid)

Fysiotherapie kan op verschillende manieren bijdragen aan het welzijn en herstel van patiënten met een beroerte. Het doel van fysiotherapie is om weer meer controle over het lichaam te krijgen, zelfstandigheid te herwinnen en de kwaliteit van leven te vergroten.

Als u voor het eerst bij de fysiotherapeut komt zal er eerst een vraaggesprek (anamnese) en onderzoek plaatsvinden. Samen met u wordt gekeken naar wat u belangrijk vindt en wat u wilt bereiken. Aan de hand hiervan wordt een revalidatietraject, met diverse behandeldoelen, opgesteld.

Wilt u starten met fysiotherapie na een beroerte? Neem dan contact op met onze praktijk door te bellen naar 0227-542323 of een mail te sturen naar info@centrumfysiotherapie.nl